Proč vlastně Pika běží na serveru v Rusku?
Předchozí téma |
Seznam témat >> Obsah tématu |
Následující téma |
?.. |
Proč vlastně Pika běží na serveru v Rusku?
![]() |
Hmm.. na dotaz odpovím ale na oplátku by mě zajímalo, jak si hacknul ten hash. Zvlášť když IP máš jinou.
![]() |
Jinak ted k věci.
Vyzkoušel jsem 3 placené hostingy. MediaWeb, Wedos a nyní ruský Hostland.
Než pokročíme dál, je třeba uvézt, jaké mám na hosting požadavky:
1. Možnost hostovat více domén (aktuálně hostuji 6 domén).
2. Rozumný prostor pro soubory (15-20G).
3. Více databází.
4. Rozumný e-mail hosting.
5. Rozumná cena.
Informace, které zde uvedu, jsou poplatné době, kdy jsem u dané firmy hostoval. Je tedy možné, že něco z toho již nebude odpovídat aktuální skutečnosti.
MediaWeb
Hostovali jsme v období 11/2007 - 01/2013. Cena cca 2700Kč/rok. Dražší, ale velmi vstřícný přístup. V případě technických potíží jsem měl kontakt přímo na technika, který ochotně poradil, pomohl, vyřešil.
Wedos
Období 01/2013 - 01/2016. Cena cca 1300Kč/rok. Levnější, ale problematická podpora. Přímý kontakt na technika neexistuje, vše nutné řešit přes "helpdesk" a de facto každý zásah zpoplatněn. Import větší DB (než jde standardně z web admina), obnova zálohy atd.. - odpověď na každý podobný dotaz začíná odkazem na ceník.
Technicky vadily a nevyhovovaly toto věci:
- Hosting více domén nebyl zcela nezávislý, další domény byly jakési "aliasy". V praxi to znamenalo, že založím-li subdoménu test.domena1.cz, nemohu už snadno založit nezávislou subdoménu test.domena2.cz - obojí totiž bude mířit na stejný prostor.
- E-maily byly jen pro primární doménu, z dalších domén už šlo jen vytvořit alias na schránku z primární domény.
- "Neomezený" prostor pro soubory zní hezky, ovšem byl spojený s tím, že veškeré soubory musely být povinně linkovány na web. Ač jsem platil poměrně hodně (rozhodně nevyužíval jejich nejlevnější nabídku), obdržel jsem "bububu" e-mail s poukazem na to, že porušuji pravidla tím, že mám na disku soubory bez linku na web s výčtem takových souborů, mezi nimiž byly dokonce i logy generované webem (třeba z chatu atd..). S výhružkou smazání webu, pokud závady neodstraním.
- Účty "na jedno použití". Toto jsem nikdy nepochopil a považoval za "buzeraci". Pokud jste jednou založili účet (FTP, DB, jméno databáze atd..) s nějakým jménem (bylo ve formátu vašeID_neco) a smazali jste ho, bylo již navždy pro váš hostingový účet zabrané bez možnosti jej znova použít (prostě zůstalo v seznamu přeškrtlé).
Takže když mi přišla nabídka na hosting v Rusku u zavedené hostingové společnosti za cenu dokonce nižší než u Wedosu, ale s vyloučením většiny výše uvedených nevýhod, rozhodl jsem se Hostland zkusit (při platbě na rok jsem dostal ještě poměrně dlouhé období navíc) a zatím si nemohu stěžovat.
Hostland
Od 01/2016 dodnes. Používám "Prostor 4" (nyní už nenabízejí, srovnatelná je nabídka "Horizont"). Cena 2988 rublů/rok (při dnešním kurzu cca 37,6 rublů za 100 Kč to vychází na cca 1125 Kč/rok.
Výhody:
- Zcela nezávislý hosting pro každou z domén.
- Pro každou z domén lze separátně zvolit verze PHP v rozmezí od 5.2 do 7.1.
- Zcela nezávislé mailboxy pro každou z domén.
- Dobře vyřešené bezplatné backupy a obnovy (lze zadat z admin web rozhraní co chci obnovit za jaké období a automaticky se to naplánuje a provede).
- Prostor 20G pro soubory je sice méně než "neomezený", ale nikdo neřeší jaké soubory tam jsou, zda jsou prolinkovány či ne.
- 2 certifikáty Let's Encrypt v ceně. Ano, jsou obecně zadarmo, ale u Hostlandu je lze snadno nastavit jedním klikem v admin rozhraní.
Nevýhody:
- Administrace je v ruštině.
- Přenosy souborů jsou pomalejší než na Wedos - v běžném provozu bezvýznamné, při uploadování souborů celého webu se to však pozná.
- Zatížení CPU serveru je na vaši odpovědnost, pokud web bude přetěžovat server mohou vám ho pozastavit. V praxi jsem měl problém jen s historickým webem Teamu Aero založeném na staré verzi phpRS, kterou někdo hackoval.
Abych to tedy shrnul. V současné době mi ruský Hostland vyhovuje asi nejvíc z toho co jsem dosud poznal poměrem cena/nabídka služeb. Pokud mi někdo nabídne srovnatelné/lepší podmínky v CR, samozřejmě o tom budu uvažovat (zatím mám Hostland předplacen ještě na 2 roky).
Zpráva byla změněna dne 24.07.2017 v 14:36:17
... |
Vzhledem k žalostné invazi Ukrajiny Ruskem, plánuje se přesun Pikachu.cz a PJZ.cz z Hostlandu?
![]() |
Možná příští rok až doběhne předplacené období. Pokud by byly nějaké problémy s placením, sankce, blokace.
Jinak Hostland je soukromá menší společnost nespojená s vládou, ani nehostuje vládní weby, jeho volba byla daná podmínkami, které mi nabídli a dozvěděl jsem se o nich díky známému, který jim to pomáhal technicky budovat.
Předchozí téma |
Seznam témat >> Obsah tématu |
Následující téma |