Fórum

Tapu Bulu a Garchomp v jednom týmu? - můj report z březnového turnaje Deerling Cupu (2. místo)


John Beak
the Nearly Ultimate One
Trolling is a art | Design Your Universe
John Beak's Website | PokéSport (VGC)
[1] Vložil John Beak dne 02.04.2017 v 17:22:52, Odpovědět
 IP hash: 6a9b985f168657f5

Ahoj děti,

Jsem John Beak a přináším vám report z březnového turnaje Deerling Cupu na Pikachu.cz, kde jsem se umístil na druhém místě.

 

Již delší dobu jsem si chtěl zahrát Tapu Bulu. Na tom pokémonovi se mi líbí, že dává díky 130 base Attacku, base 120 STAB Wood Hammer a terénu, který si nasazuje abilitou, velké rány neutrálními útoky bez toho, aby byl nějak posílený. Od toho jsem si sliboval, že v kombinaci se silnými útoky od ostatních pokémonů bude schopný sundat jinak nezničitelné pokémony, na které není skoro nic Super Effective, jako jsou Snorlax nebo Porygon2.

 

Před turnajem jsem na Showdownu testoval tým, se kterým Albert Bos (AlbertBMidnight) vyhrál regionals v Sheffieldu, který obsahoval pokémony Tapu Bulu, Nihilego, Arcanine, Araquanid, Magnezone a Porygon2. Měl tedy tři rychlé a tři pomalé s možnostmi pro Trick Room. Pak jsem ale zjistil, že shodou okolností stejný tým už hraje i Raish (a ve vzájemném souboji mě vydrtil). Rozhodl jsem se tedy tento tým nechat Raishovi a buď použít některý z mých starších týmů, nebo pokud to stihnu postavit něco nového.

 

Jelikož jsem před turnajem kvůli formulím, které se jely stejný den v Austrálii brzo ráno našeho času, vstal brzo, před turnajem jsem se pustil do stavění týmu. Začal jsem s Tapu Bulu, rychle mi k němu vyšel jako dobrý partner Arcanine a pak jsem postupně přidával další pokémony. Z výše zmiňovaného týmu jsem si půjčil myšlenku nacpat tam víc pokémonů slabých na Ground, které budu chránit terénem od Tapu Bulu. Rovněž jsem se omezoval na pokémony, které už jsem měl in-game.

Dělal jsem si různé damage calculations a přemýšlel jsem o pozicích proti často hraným věcem.

Asi nejvíc jsem přemýšlel o Hemdailově týmu (actually se jedná o tým, se kterým vyhrál Gavin Michaels (KindOfMars) Regionals v Anaheimu, konkrétně o kombinaci Belly Drum Snorlaxe a Mimikyu. Dřív jsem se vždycky v úvahách zaseknul na dvou věcech, které jsem dělal špatně. Příliš jsem se soustředil na snahu zabránit Mimikyu v nasazení Trick Roomu a neuvědomoval jsem si, že větší hrozbou je Snorlaxův Belly Drum, protože Snorlax narozdíl od Mimikyu hrozí vyřazením mých pokémonů. Druhá chybná úvaha byla, že jsem se snažil za každou cenu vyhnout tomu, že bych zaútočil do Protectu, a záviset tak pouze na predikcích.

Ráno před turnajem jsem dostal vnuknutí, že nejlepší tah proti leadu Snorlax-Mimikyu je zaútočit něčím do Snorlaxe, protože když dá Protect, nemůže si v tom kole zároveň nasadit Belly Drum (a v dalším kole už nemůže spoléhat na Protect) a když ho nedá, sice si nasadí Belly Drum, ale za cenu toho, že mu způsobím velký damage a pak už budu schopný ho něčím dorazit. Mezi zajímavé myšlenky patřil Bug Bite od Araquanida nebo Knock Off od Hariyamy, protože vy by mu zničily berrinu, ale oba tyto útoky jsou v nevýhodě proti Z-Destiny Bond.

Prvně v životě jsem si uložil nějaké damage calculations:

252+ Atk Tapu Bulu Wood Hammer vs. 0 HP / 4 Def Mimikyu in Grassy Terrain: 202-238 (155.3 - 183%) -- guaranteed OHKO

252+ Atk Tapu Bulu Wood Hammer vs. 68 HP / 188 Def Snorlax in Grassy Terrain: 186-220 (76.2 - 90.1%) -- 95.7% chance to 2HKO after Grassy Terrain recovery and Gluttony Figy Berry recovery

252+ Atk Tapu Bulu Bloom Doom (190 BP) vs. 68 HP / 188 Def Snorlax in Grassy Terrain: 295-348 (120.9 - 142.6%) -- guaranteed OHKO

 

252 SpA Life Orb Tapu Koko Thunderbolt vs. 4 HP / 124 SpD Kartana in Electric Terrain: 109-129 (80.7 - 95.5%) -- guaranteed 2HKO

252+ SpA Choice Specs Magnezone Thunderbolt vs. 4 HP / 124 SpD Kartana: 114-134 (84.4 - 99.2%) -- guaranteed 2HKO

 

252+ SpA Choice Specs Magnezone Thunderbolt vs. 252 HP / 4 SpD Arcanine: 151-178 (76.6 - 90.3%) -- guaranteed 2HKO after Figy Berry recovery

252+ Atk Arcanine Flare Blitz vs. 248 HP / 0 Def Magnezone: 180-212 (102.2 - 120.4%) -- guaranteed OHKO

Hodně jsem také přemýšlel o weather týmech. Double duck (Pelipper+Golduck) mi totiž v minulosti dělali velký problém s jakýmkoli týmem. Měl jsem obrovský problém vymyslet vůbec cokoli, co by proti nim fungovalo, protože Golduck v dešti je víceméně nejrychlejší pokémon vůbec. Jediné, co mu snad může konkurovat, je Drifblim, ale ani u toho to není úplně jisté a musel bych na něm jeden slot obětovat Sunny Dayi, který naopak může soupeřovi v jiných situacích pomoct. Vyřadit Golducka, než zaútočí, což je můj přirozený způsob uvažování o hrozbách pro můj tým, tedy nepřipadalo v úvahu. A věcí, které vydrží jeho Z-move v dešti, je málo. Patří mezi ně Snorlax a Psychic Seed Mandibuzz. A samozřejmě zcela je zastaví Gastrodon, ale ten mi do týmu nepasoval. Mandibuzz mi do konceptu týmu s Tapu Bulu rovněž nevycházel.

Torkoal+Lilligant není tak silná kombinace, ale když na ni nejste připravení, může vám snadno zničit tým.Goodra, která by je dobře zablokovala, se mi hrát nechtěla. Mandibuzze, který by taky dobře fungoval, jsem už vyloučil. Z mých předchozích týmů jsem věděl, že Arcanine a Garchomp jsou jakž takže schopni odolat Eruption, ale pořád tam je riziko Sleep Powderu nebo Bloom Doomu od Lilliganta. Garchomp nedává v týmu s Tapu Bulu smysl...

A pak mi doklaplo elegantní řešení proti oběma týmům - Focus Sash Tapu Koko. Vlastně mě k němu inspirovalo video Kachna v elektrické troubě od Archieho, který Tapu Koko s Discharge zlikvidoval double duck. Tapu Koko totiž skvěle funguje i proti kombinaci Torkoal + Lilligant. Jeho terén totiž blokuje Sleep Powder a navíc Thunderboltem sundá Torkoala na jednu ránu. Díky Focus Sash se nemusí bát jednoho útoku od soupeře a dva útoky soupeř spustit nestihne. Vlastně jediné, čeho se trochu bojí, je když má soupeř vlastní terén např. s Tapu Lele. Discharge se navíc dá skvěle pouštět vedle Garchompa.

Navíc to řešilo můj problém s týmem Alberta Bose, že mi v něm chyběl přirozeně rychlý pokémon (nejrychlejší bylo Nihilego). A alternativní terén řešil Garchompův problém být v jednom týmu s Tapu Bulu. Také jsem potřeboval Taunt, což to opět řešilo. Jediný problém byl, že se mi pak už nevešel do movesetu Dazzling Gleam, který je obecně užitečnější, než Discharge, ale Discharge prostě potřebuju kvůli Double Duck, na které vůbec jinak nic nemám.

Tapu Koko jsem ve hře měl, ale nevyužíval, protože jsem na něm hrál Life Orb a nehrálo se mi s ním dobře, protože je příliš křehký a soupeř mi ho snadno zabíjel. S Focus Sash tenhle problém není.

 

Tím mi vypadla z týmu Kartana, kterou jsem zvažoval hrát jako silnou travní dvojku s Tapu Koko. Chtěl jsem hrát Hariyamu, ale nějak mi neseděl typově k ostatním. Zvažoval jsem Gigalithe kvůli počasí.

V týmu jsem nakonec měl něco, k čemu jsem se inspiroval v týmu Alberta Bose, a to několik středně rychlých pokémonů. Dřív jsem se snažil si s Trick Roomem poradit tak, že jsem měl velmi rychlé pokémony (kteří ale byli příliš křehcí) nebo velmi pomalé pokémony (ale to nefunguje kvůli Snorlaxovi, který je třetí nejpomelejší a ti dva pomalejší - Torkoal a Gigalith - mu nic neudělají).

Nakonec jsem doplnil tým pokémony z týmu Alberta Bose. Porygon řešil soupeřova Garchompa. Pokémonů jsem změnil některé útoky. Porygon dostal místo Returnu Thunderbolt, aby využil terén od Tapu Koko. Tapu Bulu jsem dal místo Substitute Superpower, abych měl možnost zasáhnout silně Porygona a Snorlaxe i mimo terén a aby nebyl úplně vyblokovaný Magnezonem a Celesteelou. Arcaninovi jsem dal útoky, které jsem cítil, že pro svůj styl hry potřebuju - Flare Blitz jako silný útok (plus pro Z-move), Snarl jako damage control soupeřových pokémonů a spread move na rozbíjení Focus Sash a Disguise a Extreme Speed jako prioritní útok na dorážení pokémonů, proti pokémonů s Focus Sash a jako možnost útočit jako první v Trick Roomu. U Magnezona jsem byl v pokušení si místo Magnet Pull dát Sturdy, protože s Bulu má možnost si doplnit HP na maximum, ale ve hře jsem měl volného jen s Magnet Pull, takže to rozhodlo.

Vzniklý tým se mi líbil natolik, že jsem se rozhodl si ho do turnaje vzít ačkoli jsem s ním neodehrál jediný zápas. V rychlosti jsem opravil EVčka (končil jsem pár minut po začátku turnaje - pardon) a šel jsem na to.

 

top bull (Tapu Bulu) @ Grassium Z

Ability: Grassy Surge

Level: 50

EVs: 252 HP / 252 Atk / 4 SpD

Adamant Nature

- Wood Hammer

- Horn Leech

- Superpower

- Protect

 

Arkana (Arcanine) @ Firium Z

Ability: Intimidate

Level: 50

EVs: 252 HP / 252 Atk / 4 SpD

Adamant Nature

- Flare Blitz

- Extreme Speed

- Snarl

- Protect

 

PIXEL (Porygon2) @ Eviolite

Ability: Download

Level: 50

EVs: 244 HP / 84 Def / 180 SpD

Sassy Nature

IVs: 0 Spe

- Thunderbolt

- Ice Beam

- Recover

- Trick Room

 

Gabriel (Garchomp) (M) @ Groundium Z

Ability: Rough Skin

Level: 50

EVs: 28 HP / 60 Atk / 12 Def / 156 SpD / 252 Spe

Jolly Nature

- Earthquake

- Fire Fang

- Poison Jab

- Protect

 

top kek (Tapu Koko) @ Focus Sash

Ability: Electric Surge

Level: 50

EVs: 4 Def / 252 SpA / 252 Spe

Timid Nature

IVs: 0 Atk

- Thunderbolt

- Discharge

- Taunt

- Protect

 

How do they work? (Magnezone) @ Leftovers

Ability: Magnet Pull

Level: 50

EVs: 252 HP / 44 Def / 140 SpA / 44 SpD / 28 Spe

Modest Nature

IVs: 0 Atk

- Thunderbolt

- Flash Cannon

- Substitute

- Protect

 

Swiss

0-0-0 Round 1 vs Terrion (0-0-0) L-L 0-2

První kolo jsem hrál proti Terrionovi. Věděl jsem, že to je nevyspitatelný protivník, protože rád hraje zajímavé nelegendární pokémony mimo metu. Hrál jsem s ním v pondělí před turnajem na 3P srazu a tam měl tým s Salazzle se Sludge Wave, Scizorem, Dragonitem a Kangaskhanem se Scrappy a Fake Out proti duchům. Na turnaj přinesl upravenou verzi téhož týmu.

V prvním zápase jsem ho v prvním kole neodhadl a povedlo se mu nasadit Dragon Dance s Dragonitem a později Nasty Plot s Salazzle a zaslouženě vyhrát. V druhém zápase (můžete si ho prohlédnout hned nazačátku zde v highlights jsem to měl víceméně pod kontrolou, ale zahrál jsem neopatrný tah greedy tah, kde jsem chtěl vyřadit soupeřovi oba pokémony, ačkoli jsem měl bezpečný switch na Tapu Bulu, a soupeřovi se u Beweara aktivovala Quick Claw, o které jsem do té doby nevěděl, a zabil mi oba moje pokémony slabé na Ground. Pak už jsem byl ve velké nevýhodě a burn z Fire Punche na Tapu Bulu stvrdil Terrionovu překvapivou výhru.

Ihned po prvním kole jsem si také uvědomil, že Garchomp má špatný moveset pro tenhle tým. Vzal jsem prostě Garchompa ze staršího týmu. Tento tým ale nemá velký problém s Kartanou a Celesteelou, takže Fire Fang je zbytečný. Lepší by asi byl se Swords Dance a nejdřív jsem uvažoval o Rock Slide, ale asi by byl dobrý i Dragon Claw.

 

0-0-1 Round 2 vs Raish (1-0-0) W-L-W 2-1

V druhém kole jsem dostal silného protivníka. Jako jediný z poražených z prvního kola jsem dostal někoho, kdo své první kolo vyhrál, a byl to hned úřadující "mistr ČR" a šampion Deerling Cupu Raish. Jeho tým jsem dobře znal, protože jsem s ním sám testoval, nicméně jsem počítal s možnými změnami a dělal si poznámky jako proti všem. Byly to epické vyrovnané souboje - hlavně druhá a třetí hra - ale nakonec jsem v klíčovém zápase zvítězil a víceméně si tak zachránil turnaj. Typicky byla dlouhá koncovka, kde jsem šel Snarlem proti Porygonovi a pak šlo jen o to, zda-li ho dokážu ubít, nebo se bude pořád léčit rychleji, než kolik damage mu dám. Druhý zápas je rovněž ve výše zmiňovaných highlights.

Po druhém kole byla pauza na oběd a já měl připravené jídlo k uvaření, ale kvůli pozdějšímu začátku prvního kola a dlouhému zápasu v druhém jsem byl ve skluzu a tím se protáhl turnaj kvůli mě.

 

1-0-1 Round 3 vs Fairplay (1-0-1) L-W-W 2-1

V třetím kole jsem nastoupil proti hráči s nickem Fairplay, což podle mých informací měl být hráč, který se umístil na MsČRvP poslední, ale rozhodl jsem se soupeře nepodceňovat a hrát proti němu seriozně. Měl v týmu Goodru, která mi dělala svojí skvělou coverage a neprůstřelnou Special Defense problém. Ale včas jsem zjistil, že ji sundám na jednu ránu Tectonic Rage od Garchompa (minimálně pokud soupeř nenasadí Intimidate). V prvním zápase jsem hlavně sbíral informace a prohrál jsem, nicméně druhé dva zápasy jsem vždy poté, co se mi podařilo poziční hrou dostat do pozice, kde jsem mohl soupeři sundat klíčového pokémona, měl víceméně celou dobu pod kontrolou. Soupeř ale kladl velmi tuhý odpor, což mě příjmeně překvapilo. Tehdy jsem ještě nevěděl, že to by Terrion s druhou konzolí...

 

2-0-1 Round 4 vs Aronix (2-0-1) W-W 2-0

Ve čtvrtém kole jsem dostal za soupeře nováčka, který si v dosavadním průběhu turnaje vedl velmi dobře. Věděl jsem tedy, že soupeře nesmím podcenit. První zápas byl vyrovnaný, ale druhý byl velmi přímočarý a kombinací Protectů, defenzivních switchů a dobře mířených super efektivních útoků proti soupeři, který příliš nestahoval, jsem dosáhl prvně v turnaji jednoznačné výhry v nějakém zápase (myslím, že to bylo 4-0). Dvojzápas byl také celkem rychle hotový, takže jsem se konečně mohl pustit do oběda, který mi mezitím hodinu chladnul na stole, protože během zápasů jsem se musel plně soustředit na hru a nebylo tak možné jíst.

 

3-0-1 Round 5 vs gansterpaji (4-0-0) L-W-W 2-1

V posledním kole jsem dostal nejsilnějšího možného soupeře - dosud neporaženého Hemdaila s osvědčeným silným týmem. Jelikož ten tým hraje už dlouho, znám přesně jeho útoky a psal jsem si tak jen, kolik co čemu dělá damage. Byly to skvělé a vyrovnané zápasy, kde jsem s taktikou, kterou jsem vymyslel ráno před turnajem, bránil ofenzivnímu tlaku jeho Snorlaxe a Magnezona vlastní ofenzivou Tapu Bulu a Arcanina a Substitute u Magnezona.

Jelikož jsem v zápase zvítězil, nakonec jsem se i přes prohru v prvním kole díky pomocnému skóre dostal na první místo ve Swiss. To bylo prvně, co jsem v Deerling Cupu byl v nějaké části turnaje první. Naopak moje výhra znamenala, že ani tentokrát nikdo neprojde turnajem bez porážky.

 

Top cut

4-0-1 Semifinále vs Terrion (3-0-2) W-L-W 2-1

V semifinále jsem dostal soupeře, který mě ve swissu porazil. Terrion cítil rozporuplné pocity ohledně svého postupu, protože se chtěl dívat na motorky, které kvůli průtahům v turnaji už začínaly a jelikož postupil do topky, musel hrát a koukat zároveň. Je otázka, jak moc se to projevilo na jeho pozornosti. I tak se mi podařilo jeden dílčí souboj prohrát. Nicméně jsem potvrdil roli vítěze swissu a postoupil jsem do finále. Dával jsem si větší pozor na jeho setup moves. Terrionovi se asi třikrát aktivovala Quick Claw, ale bez efektu.

 

5-0-1 Finále vs gansterpaji (5-0-1) L-W-L 1-2

Ve finále mi prokazatelně došla šťáva a spadl jsem opět do patosu přemýšlení o tom, jak zabránit Mimikyu v Trick Roomu. Pamatoval jsem si, že to je špatná taktika, ale už se mi nedařilo znovu vymyslet, jak to hrát správně. Věděl jsem, že to nějak souvisí s Tapu Bulu, ale bál jsem se ho brát kvůli Magnezonovi. Nakonec jsem ho nepicknul ani jednou. Ani sehrávku jsem neměl moc dobrou. Hemdail mě v třetím (?) zápasu správně predictnul double switch a vyřadil mi oba pokémony naráz.

Za svůj výkon ve finále se stydím dvojnásob, protože jsem si mezitím všiml, že na Hemdailově streamu na nás koukají dobří hráči.

Za svoji výhru v druhém zápase vděčím pouze haxu. S Tapu Koko se mi totiž povedla (již podruhé v turnaji) double paralýza a soupeřův Snorlax pak byl třikrát fully paralyzed, přičemž jsem to hrál tak špatně, že kdyby se v jakémkoli z těch tahů stalo cokoli jiného, prohrál bych.

 

Turnaj jsem tedy opět zakončil prohrou v topce. Jestli se to bude dít dál, asi si budu muset změnit avatar na Nicka Heidfelda (dlouholetý jezdec F1 a držitel rekordu v počtu pódií bez výhry v F1 přezdívaný Quick Nick ačkoli od roku 1999, kdy ještě jezdil v juniorské F3000, kvůli špatným autům a smůle nevyhrál žádný formulový závod).

 

Nicméně můj tým se mi líbí, hrálo se mi s ním velmi pěkně a budu ho s malými obměnami nadále používat.

 

Moje poznámky z turnaje:

 

Edit: Formátování a přidal jsem dvě věty o Garchompovi a zhodnocení mého týmu.

 

Zpráva byla změněna dne 02.04.2017 v 18:09:26



Přidat příspěvek

Přezdívka:
Heslo:

Předtím, než poprvé odešleš příspěvek do fóra, prosím čti tyto řádky, nechceš-li se vystavit riziku smazání svého snažení.

Registrace není povinnou podmínkou, v případě, že vyplníš jen přezdívku (bez hesla), uloží se zpráva anonymně. Pro časté přispívání doporučujeme se zaregistrovat a zvolit netriviální heslo - a předejít tak možnosti krádeže identity.

Pravidla obsahují zásady, kterých je dobré se držet. Shrnují pouze to, co by měl dobře vychovaný tvor již vědět, a proto není nutné si je přečíst – stačí se jen chovat slušně. Avšak v případě jakýchkoliv sporů jsou pravidla to, podle čeho budeš posuzován/a.

Pokud píšeš příspěvek, který nesouvisí s původním tématem, označ jej tak, běžným návštěvníkům bude zobrazen ve "sbalené" formě, tj. pouze jeden řádek kdo a kdy jej zadal, s možností si jej rozbalit.


  • Komunita
  • Anime
  • Hry
  • TCG
  • Fan
  • Download
  • Ostatní